Celiulitas ir jo prevencija: ką daryti norint panaikinti celiulito žymes per trumpą laiką?

Dažniausiai apie celiulitą pradedame galvoti pavasarį ar vasarą, esant šiltam sezonui, nes norime būtų grakščios, lieknos, be celiulito sukeltų žymių ant mūsų kūno. Vasarai einant į pabaigą celiulito tema išlieka ne ką mažiau aktuali, kad dailus ir stangrus kūnas džiugintų ir paskutinėmis vasaros dienomis.

Vilniaus grožio ir mokymų centro MEGAMI kūno priežiūros specialistė Diana Bekasėnė pataria, kaip veiksmingai prižiūrėti kūno odą ir kokias priemones naudoti norint išvengti celiulito bei jo sukeltų padarinių.

Kaip atpažinti ar pas tave yra celiulitas ir kokia jo stadija?

Celiulitas paliečia apie 80% visų moterų. Dažniausiai jis išsivysto moterims. Pirmasis celiulito požymis – “apelsino žievė“. Dažniausiai celiulitas atsiranda po brendimo ir lokalizuojasi sėdmenyse, šlaunyse, pilve. 

Sutrikus mikrocirkuliacijai pablogėja ląstelės mytyba, joje lieka  toksinai, pakinta jos pH, kas padeda ląstelei žūti. Kaip jau žinome, celiulitas yra toksinis riebalų susikaupimas, kai susilpnėja natūrali organizmą valanti limfos sistema, audiniuose pradeda kauptis skysčiai. 

Celiulito atsiradimo priežastys būna įvairios. Visų pirma polinkis celiulitui yra paveldimas. Antra, hormonų disbalansas, kuris išryškėja brendimo, nėštumo, menopauzės metu. Todėl nenuostabu, kad ir pas jaunas merginas dažnai yra matomas celiulitas. Celiulito nepatogumas – daugiau gyvenimo būdo pasekmė. Paskutiniuoju metu per mažai judame, vartojame vis daugiau greitai paruošiamo maisto, kuriame gausu dirbtinių cukraus pakaitalų, aromatizuojančių medžiagų, dažų bei konservantų. Mus veikia nuolatinės stresinės situacijos, įtampa, aplinkos užterštumas, ultravioletiniai saulės spinduliai, rūkymas. Vis daugiau mergaičių celiulitu suserga ankstyvame amžiuje, pradedant net nuo 14 metų. Taip atsitinka dėl per ankstyvo kontraceptinių vaistų vartojimo, greito lytinio brendimo. Tad svarbu kūno priežiūra rūpintis ir jauname amžiuje.

Beveik visi turime I laispnioplika akimi nematomą celiulitą, kuomet oda atrodo šiek tiek pakitusi.

II laipsnioceliulitas yra ryškesnis, bet plika akimi taip pat gali būti nepastebimas, tačiau suspaudus odą, jau matomas. I ir II laipsnio celiulitas praktiškai yra nepastebimas. Oda yra vis dar lygi ir švelni, tačiau organizme jau prasideda skysčių kaupimosi procesas. 

III stadijoje suspaudus odą matomo gumbeliai. Jei pirmosios dvi stadijos nepastebimos, celiulitas greitai gali peraugti į trečiąją stadiją, kurioje atsiranda „apelsino žievelė“. Tuomet skysčiai užspaudžia arterijas, kurios aprūpina audinius deguonimi. IV stadijajau yra sunki celiulito forma. Oda tampa itin gruoblėta, skausminga. Celiulitinių zonų odayra šalta, neretai melsvo atspalvio. Atsiradus gumbeliams, vadinamosioms „vynuogių kekėms“, galima daryti prielaidą, kad nervų galūnėlės jau yra pažeistos. 

Ką daryti, kad išvengti celiulito ar sumažinti jo sukeltus padarinius?

Visų pirma,svarbu sumažinti viršsvorį bei laikytis dietologo paskirtos dietos! Rytą rekomenduojama pradėti kontrastiniu dušu, kuris gerina kraujotaką, stangrina odą. Rekomenduojama išgerti 2-3 litrus per dieną skysčių, geriausiai mineralinio vandens ar žolelių arbatos. Itin svarbu yra reguliarus judėjimas ir sportas. Judėjimas skatina kraujotaką, limfotaką, toksinų šalinimą. Šalina riebalus. Šalina toksinus ir edemą. 

Taip pat į savo priežiūrą įtraukite ir masažo seansus, masažą rankomis arba aparatais. Masažas gerina kraujotaką, limfotaką, padeda pasišalinti šlakams,gerina raumenų tonusą, jungiamojo audinio elastingumą. Masažo dėka išnyksta/ sumažėja celiulitas, sumažėja kūno apimtys, valosi organizmas, pagerėja kraujotaka ir medžiagų apykaita, gerėja raumenų tonusas, oda tampa stangri, lygi. Stipri anticeliulitinė priemonė yra Talasoterapija – tai yra SPA procedūra, kurios pagrindą sudaro dumblių vonios. Taip pat tinkamai pasirinkite kūno priežiūros preparatus, kūno kremus, ekstraktus, kūno losjonus, kuriuose būtų vitamino A, augalo Asian Centella (azijinės medetkos) ekstrakto, kuris suteikia kraujagyslių sienelėms elastingumą ir aktyvina mikrocirkuliaciją. Kofeinas, teofilinas padeda pašalinti riebalus iš riebalinių ląstelių.

Kokios anticeliulitinės procedūros yra veiksmingiausios?

Kūno pilingas – kūno šveitimas, kurį galite atlikti ir namuose. Labai gerai pilingas su jūros druska. Gausiai uždėkite produktą ant kūno zonų,kurias norite paveikti, dažnai drėkinkite rankas vandeniu, kuriame ištirpinta jūros druska, aktyvuodami gautą masę masažiniais judesiais.

Įvyniojimas gali būti gelio, kremo, purvo, karščio, šalčio ar neutralūs. Įvyniojimams dažniausiai naudojamas priemonės su dumblu, kuris yra kelių rūšių, tai gali būti Laminarija dumblas, kuris veikia odos stangrumą, skatina – gerina kraujotaką, skaido riebalinį sluoksnį, arba Rudasis, mažasis dumblas FUCUS, kuris skaido riebalinį sluoksnį, gerina kraujotaką, gerina odos elastingumą. Rezultatai pastebimi esant tiek didesniam, tiek mažesniam ansvoriui. Įvyniojimų privalumas yra tai, kad jie padeda sumažinti poodžio apimtį, suaktyvina kraujotaką ir skatina lipolizę, valo, maitina, remineralizuoja odą. 

Ne ką mažiau veiksmingas yra kūno įvyniojimas anticeliulitiniais bentažais, kuriuose gausu kūno odą drėkinančių, gaivinančių, stangrinančių bei pakeliančių priemonių.

Anticeliulitinis masažas, kuris pagerina mikrocirkuliaciją, limfotaką, standina odą. naikina “apelsino žievelės” efektą odoje. Taip pat didelę įtaką celiulito gydymui turi limfodrenažas, vakuuminiai masažai, kūno modeliuojamieji masažai, taip pat ultragarso terapija, pulsoterapija. Norint gauti greitą rezultatą, išbandykite mezoterapiją, lazerį ar liposakciją (riebalų išsiurbimą). 

Kūnu reikia rūpintis nuolat, ne tik pavasrį ar vasarą, bet ir žiemos metu. Patariama bent du kartus per mėnesį apsilankyti pas kūno priežiūros specialistą ir atlikti specialias anticeliulitines procedūras. Taip pat stengitės, kad jūsų mityba būtų visavertė, sportuokite, būkite kuo daugiau gryname ore, venkite žalingų įpročių bei nuolatos namie atlikite įvairias kūno priežiūros procedūras. Atminkite, kad norint gauti greitų rezultatų, svarbu derinti masažą, mitybą ir sportą kartu. Atliekant anticeliulitines procedūras, masažus, sveikai maitinantis ir reguliariai sportuojant norimus realius rezultatus pastebėsite jau po 3 procedūrų, tai yra pirmo mėnesio eigoje.