Odos senėjimas: Keletas būdų kaip sustabdyti (ar pristabdyti) bėgantį laiką

Žengiant trečio dešimtmečio slenkstį, odos problemos dėl amžinos kovos prieš laiką moterims pasirodo itin aktualios Ant tualetinio staliuko atsiranda priemonės ne tik nuo riebios ar kitokios probleminės odos, bet vietą užima ir kosmetika, stabdanti odos senėjimą. Jeigu tikėtumėme statistika, du trečdaliai visos kosmetikos yra skirtos kovai prieš raukšles. Ar kosmetika gali būti veiksminga net tada, kai veidą puošia ryškūs senatvės požymiai ar odos senėjimą daugiau lemia bendra organizmo būklė? O gal odos senėjimo procesą įmanoma sustabdyti tik pradėjus tinkamai ja rūpintis?

Bet pirma aptarkime, kodėl sensta mūsų oda?

Visų pirma, oda sensta kaip ir visas mūsų organizmas. Veido oda yra tik bendro organizmo senėjimo proceso atspindys. Egzistuoja keturios  pagrindinės biologinio senėjimo priežasčių hipotezės:

Klaidų katastrofos teorija sako, kad laikui bėgant atsiranda ir kaupiasi baltymo sintezės klaidos, kurios nulemia sutrikusią ląstelių funkciją. Klaidos genetiniame lygmenyje atsiranda dėl vidinių (jonizuojanti radiacija, toksiški produktai) ir išorinių (laisvieji radikalai) priežasčių. Jeigu klaidų kaupimas progresyvus, tuomet laikui bėgant ląstelių funkcijos yra sunaikinamos,o tai sąlygoja senėjimą ar net greitesnę mirtį; Jungčių teorija sako, kad proteinų ir kitų ląstelės makromolekulių jungčių susidarymas sąlygoja senėjimą; Nusidėvėjimo teorija aiškina, kad organizmas yra sudarytas iš nepakeičiamų komponentų, kurie, laikui bėgant, susidėvi, ko pasekoje žūsta ląstelės, audiniai, organai; Laisvųjų radikalų teorija teigia, kad per ilgą laiką kaupiasi pažeidimai dėl laisvųjų radikalų poveikio ir šitaips pasireiškia senėjimas. Pasak šios teorijos, senstama dėl to, kad organizmo ląsteles be paliovos ardo laisvieji radikalai.

Taigi, matome, kad odos senėjimas yra natūralus gamtos sąlygojamas procesas, kuris prasideda pakankamai jauname amžiuje. Biologiškai odos senėjimas prasideda jau nuo 25 metų.

Kai oda sensta, kinta jos struktūra: itin plonėja epidermio sluoksnis, pagal dydį ląstelės tampa skirtingos, jos mažėja dėl skaidulų, elastino ir kolageno trūkumo, mažėja kapiliarų, plonėja jų sienelės.

Ar žinojote, kad pirmosios raukšlelės pasirodo 18-30 metų amžiuje tarp antakių?Beveik 40% moterų 25-35 metų amžiuje raukšlelių pasirodo akių srityje.Arčiau 40 metų riba raukšlelių atsiranda ir žemiau akių, o po 40 metų raukšlių daugėja prie lūpų, atsiranda dvigubas smakras. Veido ovalo bruožai prarandami esant 50 metų (30%), 60 metų (62%).

Kalbant apie odos senėjimą, svarbu išskirti tai, kad veikia „vidinis/biologinis“bei „išorinis“senėjimas.

Vidinis senėjimas yra ląstelių dalinimosi proceso sulėtėjimas, ko pasekoje pradeda plonėti viršutiniai odos sluoksniai, audiniuose mažėja drėgmės ir riebalų kiekis, traukiasi odą maitinančios kraujagyslės. Vidinio senėjimo priežastys gali būti įvairios: genetinis polinkis į ankstyvą senėjimą, stresai, imuninės sistemos pažeidimai, nervų sistemos disbalansas ir ligos, neracionali mityba, užterštas vanduo ir kt. Tuo tarpu Išorinį senėjimą dažniausiai nulemia ultravioletiniai (UV) spinduliai, alergenai, toksinės medžiagos, netinkama kosmetika ir pan.

Pastebime, kad odos senėjimą išduoda tokie požymiai kaip viršutinio voko nusileidimas, maišeliai po akimis, akivaizdžios raukšlės nosies šnervės ir lūpų kampučio linijoje, rudos, t.y. pigmentinės dėmės, raukšlės ant lūpų, raukšlės ant nugaros.

Tad ar galime sustabdyti (pristabdyti?) odos senėjimą?

„Tikrai taip, jei laikysimės tam tikrų taisyklių ir specialistų rekomendacijų. Tinkama odos priežiūra padeda ilgiau atrodyti jaunam bei tinkamas darbo, poilsio ir mitybos režimas padeda ilgiau nesenti“, – sako med. Kosmetologė (arba tiesiog kosmetologė) Diana Bekasėnė. Mityba turėtų būti suderinta, kadangi organizmas turi gauti užtektinai vitaminų, mokroelementų. Odos apsauga ir priežiūra sudaro vientisą sistemą. Todėl pagalba, kurios reikia mūsų odai, kad ji būtų sveika ir gaivi, kad jaunai atrodytų, turi būti teikiama ir iš vidaus, ir iš išorės.

Tad norint išvengti per greito odos senėjimo, yra keletas būdų, kurių privalu laikytis kiekvienam:

Svarbiausia senėjimo profilaktikoje yra antioksidantų vartojimas. Tam, kad organizmas nestokotų medžiagų, reikalingų antioksidantų gamybai, reikėtų vartoti maistą, kuriame gausu vitaminų. Antioksidantai esantys maiste neutralizuoja laisvuosius radikalus, dėl to gali būti efektyvūs apsaugant odą nuo senėjimo. Svarbu vitaminų A, E, C, K bei seleno vartojimas. Vitaminas Capsaugo odą nuo laisvųjų radikalų, t.y. agresyvių molekulių grupių, kurios greitina senėjimo procesus. Taip pat vitaminas C yra labai svarbus kolageno sintezei. Provitaminas A (Beta karotinas) saugo odą nuo žalingo saulės poveikio. Jo dėka oda tampa atsparesnė saulei. Beta karotinas ne tik neutralizuoja laisvųjų radikalų poveikį ie stabdo odos senėjimą, bet ir suteikia odai patrauklų atspalvį. Vitaminas A skatina viršutinio odos sluosknio ląstelių dalijimąsi ir tokiu būdu greičiau atsinaujina pasenę odos sluoksniai. Vitaminas E apsaugo ląstelių membranas, saugo nuo odos pažeidimų. Kartu vartojami A ir E geriau apsaugo nuo laisvųjų radikalų poveikio, kurie žaloja ląsteles ir greitina ląstelių senėjimą.

Antras svarbus veiksnys prieš odos senėjimą, yra apsauga nuo saulės. Visiems žmonėms patartina vengti intensyvaus saulės spindulių poveikio ir nudegimo saulėje, riboti buvimo saulėje laiką. Ypatingai svarbu saugoti vaikus ir paauglius. Vasarą venkite vidurdienio saulės nuo priešpiečio iki vėlyvos popietės. Naudokite apsauginius kremus, skrybėles ir rūbus. Venkite dirbtinių UV šaltinių.

Trečias, svarbus veiksnys, yra mityv.. Rekomenduojama vartoti pakankamai skysčių, nes tai yra būtina, kad oda gautų papankamai drėgmės, kad galėtų pašalinti toksinus iš organizmo. Reikėtų valgyti daug grūdų, šviežių vaisių ir daržovų, naudoti sveiką aliejų, tokių kaip alyvuogių arba linų sėmenų aliejus ir sumažinti gyvulinių riebalų (sočiųjų riebalų). Tokia dieta padeda apsaugoti odą nuo oksidacinio streso. Taip pat svarbu vengti didelio svorio svyravimų.

Ketvirta, odos senėjimo prevencijai svarbu sveikas gyvenimo būdas. Galima sustabdyti odos senėjimą, jeigu nerūkytume; ribotume alkoholio vartojimą, skirtume daugiau laiko pasivaikščiojimui ir mankštai.

Penkta, svarbu tinkamai prižiūrėti odą ne tik namie, bet nebijoti patikėti savo kūną ir odos priežiūros specialistams, kurie patars ir parinks Jums tinkamiausias procedūras bei padės išsirinkti tinkamas priemones. Senėjimo prevencijai rekomenduojama naudoti cheminius pilingus, kurie padeda sumažėtiraukšlėms ir raukšlelėms ( mimikos ir nuo UVspinduliu), odos elastingumui atkurti, natūraliems veido bruožams bei formoms atstatyti,pigmentacijai mažinti ( strazdanos, melasma, použdegimo), randelų ir randų po spuogų pašalinti, odos regeneracijai skatinti, odos drėgmei atstatyti.

Tačiau visiškai panaikinti gilias raukšles ir pataisyti veido ovalą tik kosmetikos priemonėmis neįmanoma. Todėl patartina taikyti hialurono rūgšties, kolageno procedūras, kurios palaiko ląstelių aktyvumą. Be gana “nekaltų” procedūrų, galima imtis ir radikalesnių priemonių, pavyzdžiui, implantuoti aukso siūlus, po oda įleisti hialurono rūgšties ar atlikti nechirurginius odos patempimus.